Сівозміна - це агрономічна практика, метою якої є чергування різних видів рослин на одному полі протягом певного часу. Культури висаджуються в одному і тому ж порядку, рік за роком, циклами по 2, 3, 4 або більше років. Вони відомі як дворічні ротації, трирічні ротації, чотирирічні ротації тощо. Тривалість ротації може відрізнятися залежно від системи землеробства. Сівозміна відрізняється від монокультурного землеробства, коли на одному і тому ж полі кілька років поспіль вирощують одну культуру. Серед багатьох переваг сівозміни - поліпшення структури ґрунту ( зменшення ерозії ґрунту), підвищення родючості ґрунту, збільшення стійкості до шкідників та хвороб.
Чергування культур для покращення стану ґрунту
Практика висаджування послідовності різних культур (сімейства культур, а також типу: ярі чи озимі) ґрунтується на агрономічних міркуваннях. Підвищення врожайності та збереження ґрунту в середньо- та довгостроковій перспективі - це лише дві цілі сівозміни, які реалізуються шляхом збереження і навіть підвищення родючості ґрунту.
Різні види рослин поглинають і виділяють поживні речовини в різних кількостях. Деякі з них більш вимогливі до азоту, інші - до фосфору або калію. Метою сівозміни є збагачення ґрунту та оптимізація його родючості, щоб забезпечити необхідний вміст поживних речовин. Наприклад, кукурудзі та пшениці, які потребують багато азотних добрив, передують культури, що збагачують ґрунт, такі як трави, бобові та білкові культури. Ріпак, який потребує багато P і K, можна вирощувати після зернових, які потребують їх мало.
Сівозміна також важлива для відновлення структури ґрунту, особливо коли проміжні культури є частиною сівозміни. Після руйнування органічна речовина перетворюється на гумус. Чергування культур з різною кореневою структурою також допомагає структурувати ґрунт і створювати канали для води, мінеральних елементів і фауни. Білкові, олійні та бобові культури зі стрижневим корінням можуть чергуватися з травами з мичкуватою кореневою системою.
Додаткові визначення:
- План сівозміни стосується всіх сівозмін у господарстві або регіоні.
- Терміни «перша культура», «середня культура» та «остання культура» стосуються культур у сівозміні. Першу вибирають за її поживну цінність, другу - як найбільш прибуткову, а останню - як правило, як таку, що очищає ділянку».
Сівозміна розриває колообіг шкідників і хвороб
Переривання циклу біологічних агресорів, характерних для певної родини рослин (шкідників і паразитів), досягається шляхом висаджування нової культури. Кількість шкідників і паразитів зменшується, оскільки вони більше не мають сприятливого середовища для життя. Фактично, сівозміна зменшує потребу в ресурсах для боротьби з ними.
За допомогою цієї практики також зменшується кількість бур'янів, які розвиваються разом з певними видами культур. Деякі культури, що розмножують бур'яни, такі як кукурудза, можуть слідувати за «очисними» культурами. Чергування культур зменшує потребу у використанні тих самих активних хімічних інгредієнтів для знищення бур'янів. Додатковий обробіток ґрунту також зменшує використання засобів захисту рослин.