Основні родини рослин, які використовуються як проміжні культури, що фіксують нітрати

khrestotsviti-promizhni-kultury-redyska-rukkola-kapusta

По суті, мета полягає в тому, щоб поглинати азот і робити його доступним для сільськогосподарських культур. Фермери зазвичай висівають одну з трьох родин, представлених у цій статті, окремо або в поєднанні. Також можна висівати інші види. Презентації та агрономічні переваги.

Нітратфіксуючі проміжні культури з родини злакових  

Трави (або злаки) походять з тієї ж родини, що й пшениця та ячмінь. Це однодольні рослини з колосками. Їх можна розпізнати за допомогою розпізнавального знаку, який містить опис стебла та квіток: колосся, колоски, остюки, борідки тощо. На вегетативній стадії ідентифікують листя та оболонки. 
Як проміжна культура, що фіксує нітрати, мичкувата коренева система трав є перевагою. Вона покращує структуру ґрунту вглиб і запобігає ерозії. Однак для її знищення часто доводиться використовувати гербіциди.  

В якості проміжних культур можна використовувати овес, райграс, жито, кормове сорго, кострицю, вівсяницю, тимофіївку, просо та тонконіг моховидний.

Хрестоцвіті як проміжні культури, якщо підходять для сівозміни 

Хрестоцвіті або капустяні належать до родини капустяних, або, що більш поширено в сільському господарстві, до родини ріпакових. Це однорічні, дворічні або багаторічні дводольні рослини з квітками. Їхні плоди називаються стручками. Листки поодинокі, розташовані на стеблі або в розетці, без прилистків. Суцвіття - волоті або щитки. Вони невеликі, різнокольорові, зібрані в китиці. Вони фіксують більше азоту в ґрунті, ніж інші дві основні родини, і, як правило, дуже добре покривають землю. Однак будьте обережні при чергуванні з іншими хрестоцвітими, оскільки існує більш високий ризик захворювання та/або негативної алелопатії. 

Нітратофіксуючі проміжні бобові: рижій, кормова капуста, ріпак, гірчиця, редька, ріпа, крес-салат, рукола.

khrestotsviti-promizhni-kultury-redyska-rukkola-kapusta
зліва направо: редиска, гарбуз і капуста

Бобові для мінералізації азоту, часто використовуються в складі покривних культур 

Бобові (або Fabaceae) мають велику здатність поглинати азот як з ґрунту, так і з атмосфери. Крім того, вони повертають органічний азот назад у ґрунт для наступної культури через процес мінералізації після руйнування (сидерати). Щоб отримати максимальну користь від азотфіксуючих бобових культур, вони повинні бути добре розвиненими, що означає ранню посадку. Бобові є повільно зростаючими культурами, тому їх також слід прибирати якомога пізніше. Ось чому їх рекомендують для довгих проміжних посівів.  

До проміжних бобових культур, що фіксують нітрати, належать польові боби, пажитник, сочевиця, трилисник пташиний, люпин, люцерна, конюшина хмелеподібна, буркун, горох, еспарцет, серрадела, соя, конюшина, вика тощо. 

bobovi-dlya-azotnoyi-mineralizatsiyi-v-sumishi-pokryvnykh-kultur
зліва направо: люпин, вика, квасоля, горох, сочевиця, еспарцет

Інші родини, що використовуються як нітратфіксуючі проміжні культури 

Існують й інші види, які не належать до вищезгаданих родин, які зазвичай використовуються як нітратфіксуючі проміжні культури. До них відносяться огірочник, фацелія, гречка, льон, нігер та соняшник. Перевага використання цих видів полягає в диверсифікації сімейств культур, щоб, наприклад, краще контролювати бур'яни та хвороби.

inshi-rodyny-shcho-vykorystovuyutsya-yak-nitratofiksuyuchi-promizhni-kultury
зліва направо: гречка, фацелія, соняшник, льон