Ґрунт - це складне середовище. Він повинен бути здатним підтримувати багате і різноманітне біологічне життя, щоб бути стабільним і забезпечувати сільськогосподарські культури тим, що їм необхідно.
Ґрунт далеко не інертний, він багатий на живі організми, включаючи мікроорганізми (бактерії, гриби тощо) та макроорганізми (дощові черв'яки, комахи тощо).
Ґрунт можна вважати живим доти, доки живі організми та органічна речовина присутні разом з мінералами. Біологічна активність має важливе значення для структурування та насичення ґрунту повітрям. Наприклад, дощові черв'яки перемішують ґрунт, що покращує його глибинну структуру. Мікроорганізми переробляють органічні речовини і створюють зв'язок між частинками ґрунту. Багатий на біологію ґрунт менш чутливий до ерозії, ущільнення та пересихання.
Він також краще утримує вологу. Макрофауна, така як дощові черв'яки, має важливе значення для покращення структури ґрунту. Їхня активність сприяє циркуляції води.
Сільськогосподарські культури також потребують біологічного життя в ґрунті для живлення, оскільки різні організми розкладають органічні речовини. Наприклад, дощові черв'яки споживають целюлозу, а гриби знищують лігнін. Це призводить до мінералізації органічної речовини і утворення поживних речовин, які можуть засвоюватися рослинами. Мікроорганізми формують ризосферу, своєрідну оболонку навколо коренів. Саме тут відбувається обмін поживними речовинами між ґрунтом і рослиною. Чим багатший ґрунт на органічні речовини, тим краще середовище для росту рослин.
Правильний вибір технологій вирощування
Вибір методу вирощування, з точки зору сівозміни та обробітку ґрунту, має великий вплив на біологічне життя ґрунту. Культури з коротким періодом вегетації, які потребують інтенсивного обробітку ґрунту, шкодять біологічному різноманіттю та збалансованості ґрунту.
Ґрунтообробні знаряддя, як правило, створюють горизонтальні шари в ґрунті, які діють як бар'єри для циркуляції води та мінеральних речовин і перешкоджають розвитку коренів. З іншого боку, методи мінімального обробітку ґрунту сприяють відновленню ґрунту та підвищенню його родючості.
Безплужний обробіток сприяє збільшенню вмісту органічної речовини в поверхневих шарах, що робить ґрунт більш структурно стабільним і багатим на біорізноманіття. Крім того, ці технології не порушують життєве середовище мікроорганізмів.
Покривні культури та пожнивні рештки також корисні для біорізноманіття, забезпечуючи поживні ресурси та зберігаючи вологість у ґрунті.
Знайте свій ґрунт
Для того, щоб приймати правильні рішення, важливо знати властивості свого ґрунту. Аналіз ґрунту надасть інформацію про фізичні та хімічні властивості, а також про вміст органічних речовин.
Органічна речовина є специфічною для живих організмів, як рослин, так і тварин.
Вона багата на вуглець, азот, водень і кисень.
Існує п'ять основних макроелементів (S, P, K, Ca і Mg) і близько двадцяти мікроелементів (Cu, Fe, Zn, Co, Mo та ін.), присутніх у низьких концентраціях (менше 0,1 % від сухої речовини).
Здоровий ґрунт:
- Рівномірна пористість,
- Високий вміст органічних речовин,
- Багатий на вуглець,
- Інтенсивна біологічна активність,
- Хороша структура (без ущільнення або плужної підошви).
Перегляньте інші статті на цю ж тему
- Вплив Min-Till у порівнянні з оранкою
- Вплив мінімальних методів обробітку на навколишнє середовище
- Економія пального завдяки мінімальному обробітку ґрунту
- Мінімальний обробіток ґрунту в органічному землеробстві
- Види мінімального обробітку ґрунту
- У чому полягає технологія мінімального обробітку ґрунту?
- Яка техніка потрібна для мінімального обробітку ґрунту?