Мінімальні технології вирощування адаптовані для більшості сільськогосподарських культур, хоча ярі культури можуть бути доволі складними.
Враховуйте тип ґрунту, попередню культуру, регіон, клімат та особливості вашої організації
Методи мінімального обробітку відрізняються від прямого посіву тим, що є більш "універсальними", тобто їх можна використовувати в багатьох ситуаціях. Кожне поле повинно оброблятися відповідно до його специфічних характеристик, включаючи попередні культури, тип ґрунту, погодні умови, культуру, яку плануєте висаджувати, а також організацію на фермі, включаючи обладнання та час, доступний для посіву. Технологія min-till вимагає менше праці, ніж традиційна сівба плугом. Він також дешевший з точки зору використання пального.
Min-till більше підходить для легких ґрунтів
Оскільки метою обробітку ґрунту є отримання якомога дрібнішого ґрунту для проростання насіння, підготовка посівного ложа за технологією min-till є простішою на легких ґрунтах, де достатньо поверхневого обробітку. З іншого боку, на важких глинистих ґрунтах, як, наприклад, у Лотарингії, може бути доцільно використовувати плуг для реструктуризації ґрунту, дати йому замерзнути, а потім підготувати дрібне посівне ложе за допомогою шлейф-борони або подібного методу.
Зернові культури добре підходять для min-till.
Теоретично, всі культури можуть бути посіяні за технологією min-till, однак, здається, що зернові культури та осінні культури в цілому більше підходять для цієї технології. Дійсно, після обробітку стерні посів можна провести в кінці літа за допомогою сівалки, поєднаної з ґрунтообробним знаряддям, таким як стерньовий культиватор (наприклад, з лінійки ESPRO від KUHN). З точки зору боротьби з бур'янами, цей тип обробітку ґрунту схожий на традиційні методи посіву плугом з подальшою поверхневою обробкою, оскільки органічна речовина залишається в поверхневих шарах ґрунту.
Методи мінімального обробітку ґрунту рідше застосовуються для ярих культур, оскільки їх складніше реалізувати. Такі культури, як кукурудза та соняшник, потребують дрібних, повітряних і теплих посівних ділянок, щоб забезпечити швидке проростання насіння, гарантуючи йому гарний старт і водночас обмежуючи конкуренцію з боку бур'янів. Наявність рослинних решток також може бути перешкодою для цих культур. Враховуючи характер посівного ложа min-till (грубіше, ніж, наприклад, посів після плуга і борони), ця технологія практично не застосовується при посіві буряка - культури, яка вимагає дуже мілкого посівного ложа.
Тим не менш, в регіонах Центральної та Східної Європи, а також у Франції, min-till іноді використовується для посіву ярих культур з економічних міркувань. Остаточний вибір завжди залишається за фермером, який приймає рішення, виходячи з агрономічних та екологічних цілей, а також економічних обмежень.
Які ідеальні умови для проростання насіння?
- Верхній шар ґрунту: не надто великі грудки, щоб забезпечити хорошу стійкість до викришування під час дощу та зимових морозів, але водночас не перешкоджати швидкій появі сходів;
- Кілька сантиметрів вниз (максимум 5-6 см): суміш дрібного ґрунту з дрібними грудками для забезпечення хорошого контакту між насінням і ґрунтом та достатнього надходження води для насіння і молодого саджанця. Добре загорнуте насіння також менш вразливе до впливу птахів і, особливо, слимаків;
- Під насіннєвим ложем шар ґрунту з грудками різного розміру, утрамбований без вирівнювання і без порожнин, який повинен спочатку забезпечувати стікання з насіннєвого ложа будь-яких сильних опадів, а згодом дозволяти корінню вільно розвиватися.
Корисно знати: З ярими культурами Min-till може бути складнішим